RadioSignals julekalender – Se alle lukene og hør begrunnelsene og albumene.

Mandag 24. desember var vi kommet til den siste luka i årets kalender og det var MAJ BRITT ANDERSEN som fikk æren av å åpne den. Hun har en imponerende karriere som teller tilbake til tidlig 70-tall med danseband, Grand Prix, jazz og soulpop, og har vært aktiv både med plateutgivelser og konserter siden det. Hele 17 album i eget navn har hun gitt ut siden debuten i 1975, både for barn og voksne før hun i år ga ut det kritikerne mener er hennes aller beste noensinne. ”En ny karrieretopp”, skrev Aftenposten om albumet ”Et stille sted”, med tekster av Lars Saabye Christensen, musikk av ektemann Geir Holmsen og med Kringkastingsorkesteret i ryggen. ”Maj Britt Andersen går aldri av moten”, skrev Dagens Næringsliv.

Maj Britt valgte seg  Sondre Bratlands ”Rosa frå Betlehem” fra 1992, også kalt «tidenes vakreste norske juleplate».

Hør hennes begrunnelse her:

 

Søndag 23. desember var det HIGHASAKITE som åpnet  den nest siste luka i kalenderen. Siden bandet ble til i 2011 på jazz-konservatoriet i Trondheim har bandet gitt ut 3 album; «All That Floats Will Rain» (2012), «Silent Treatment» (2014) og «Camp Echo» (2016). De har også vunnet en spellemannspris, solgt ut Oslo Spektrum, solgt ut en internasjonal turné, vært headliner på Øya Festivalen og opptrådt på Nobels Fredspriskonsert, for å nevne noe.

Det siste året har de gått fra å være 5 medlemmer til igjen å bli de to som startet bandet, trommeslager og produsent Trond Bersu og låtskriver og vokalist Ingrid Helene Håvik. Til neste år blir de å se på scenen igjen, både i Norge og rundt om i Europa.

De valgte den kanadiske electropop-duoen Purity Rings album ”Shrines” fra 2012.

Hør begrunnelsen her:

Lørdag 22. desember var det journalist og forfatter ÅSNE SEIERSTAD sin tur til å åpne luke 22. Hun debuterte i 2000 med boka ”Med ryggen mot verden: Portretter fra Serbia”, er kanekje mest kjent for boka ”Bokhandleren i Kabul”, men fikk også stor og fortjent oppmerksomhet for boka ”To søstre” i 2016, boka om de to norske stenåringsjentene som reiste og sluttet seg til IS.

Hun valgte seg jazzkvartetten The Source, med mange venner, og deres doble live-album ”The Source Of Christmas» fra 2007.

Hør hennes begrunnelse her:

Fredag 21. desember var det artist, komponist og dramatiker RASMUS ROHDE som åpnet luke 21. Han er utdannet manusforfatter og har vært tilknyttet Trøndelag Teater både som barneskuespiller og komponist. Han har skrevet en rekke drama og musikkdrama for teater. Han har fått en reke priser og utmerkelser for sitt arbeid. Han er kanskje mest kjent for barneplatene han har utgitt med bandet sitt Rasmus og Verdens beste band.  I alt 5 barneplater har han utgitt, hvor av 3 har fått Spellemannprisen. Nylig ga han ut duetten ”Har du glemt” med Ida Jenshus.

Han valgte seg Alexander Pettersens nye solodebutalbum ”The Letter”, som kom 7. desember i år.

Hør Rasmus´ begrunnelse her:

 

 

Torsdag 20.desember var det forfatter TRUDE MARSTEIN som åpnet luke 20. I sommer ga hun ut sin 7. roman ”Så mye hadde jeg”, som stort sett har fått 5´ere og 6´ere på bokanmeldernes terninger. Hun har også utgitt en barnebokm en esseysamling og et drama. Hun fikk Tarjej Vesaas debutantpris for debutromanen ”Sterk sult, plutselig varme” i 1998 og har fått en rekke priser etter det.

Hun valgte seg Tom Waits´ album ”Small Change” fra 1976.

 

Hør Trude Marsteins begrunnelse her:

Onsdag 19.desember var det artisten KRISTIN ASBJØRNSEN som åpnet luke 19. Hun er kjentfra band som Dadafon, Krøyt og Kvitretten, men fra starten på 2000-tallet har hun operert som soloartist – med sanger inspirert av negro spirituals som et slags hovedfokus, men smelte sammen elementer fra jazz, pop, gospel, folkemusikk og verdensmusikk. I mars I år ga hun ut sitt 4. soloalbum, et album som førøvrig  forfatter Hanne Ørstavik valgte seg som sitt album tidligere I denne julekalenderen. Albumet “Traces Of You” kom 4 år etter det forrige og Dagsavisen skrev bl.a. følgende:

“Når alt stemmer. Kristin Asbjørnsen kommer tilbake med et album der stemmer, sanger og strengeinstrumenter går opp I en perfekt helhet”

Hun valgte seg den vestafrikanske artisten Salif Keitas album “Moffou” fra 2002.

 

Hør Kristins begrunnelse her:

Kristin valgte seg originalutgaven fra 2002. Albumet finnes nå kun i en remix-utgave fra 2004 på strømmetjenestene. Her er den:

Tirsdag 18. desember var det forfatter ERLEND LOE som åpnet luke 18. Han har blant annet gitt ut de kritikerroste romanene ”Tatt av kvinnen” (1993), ”Naiv. Super.” (1996) og ”L” (1999). Den sistnevnte fikk han Bokhandlerprisen for i 1999. Loe har også utgitt flere barnebøker,  illustrert av Kim Hiorthøy, blant annet serien om truckføreren Kurt. Barneboken ”Kurt blir grusom” ble filmatisert i 2008. Debutboken ”Tatt av kvinnen” ble dramatisert i 2001 og filmatisert i 2007. Han er aktuell med en ny roman ”Dyrene i Afrika”. ”Herlig humørpille mot gravalvor” og ”Glimrende svart samfunnssatire med sære drifter” sto det å lese blant anmeldelsene.

Han valgte seg Bob Marleys album ”Survival” fra 1979.

 

Hør Erlend Loes begrunnelse her:

 

 

Mandag 17.desember var det selveste SIDSEL ENDRESEN som åpnet luke 17. Hun har vært en toneangivende og markant stemme på den norske og internasjonale musikkscenen i 35 år. Svært mange kjenner henne fra Jon Eberson Group, fra samarbeidet med Bugge Wesseltoft og fra hennes egne, i alt 17 soloalbum. Hun har fått flere Spellemannpriser. Hun er professor ved jazzseksjonen ved Norges Høyskole og har undervist i musikk siden 1993, og blant elevene finner vi kjente navn som Solveig Slettahjell, Live Marie Roggen, Kristin Asbjørnsen og Beate Lech.

De siste femten årene har hun utforsket den sjangerfrie improvisasjonsmusikken, både som utøver, stemmeutvikler og komponist. Ved Norges musikkhøgskole har Endresen vært med på å starte og utvikle improvisasjon som eget fag, og hun holder stadig mesterklasser og workshops rundt omkring i Norge og Europa.

Hun valgte seg Joni Mitchells album ”Blue” fra 1971

 

Hør hennes begrunnelse her:

Søndag 16. desember var det forfatter SIMON STRANGER som åpnet luke 16.  Han har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for ”De som ikke finnes”. Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til femten språk. ”Leksikon om lys og mørke” er hans femte roman for voksne. Den kom tidligere i år og for den fikk han ”Bokhandlerprisen” Han valgte seg Olafúr Arnald & Alice Sara Otts ”The Chopin Project” fra 2016

 

Hør Simon Strangers begrunnelse her:

Lørdag 15. desember var det forfatter LARS MYTTING som åpnet luke 15. Han har vært både journalist og forlagsredaktør, og har vært skribent i musikkavisa BEAT. Han bokdebuterte i 2006 og har i alt utgitt 5 bøker, den siste ”Søsterklokkene” kom i høst. Han fikk Bohkhandlerprisen for romanen ”Svøm med dem som drukner” i 2014, men er kanskje mest kjent for boka ”Hel ved” fra 2011.

Han valgte seg James McMurtrys debutalbum ”Too Long In The Wastland” fra 1989

 

Hør hans begrunnelse her:

Fredag 14. desember var det artist REBEKKA BAKKEN som åpnet luke 14 Hun er et av Norges virkelige store musikknavn på kontinentet, en artist og vokalist i verdensklasse, som har regelmessige konserter på konsertscener og festivaler i Europa, og i særdeleshet Østerrike, Sveits og Tyskland. Hennes musikk er vanskelig å definere sjangermessig, med elementer fra både jazz, pop og tidvis folk og americana. Hun har utgitt hele 10 album, hvorav den siste ”Things You Leave Behind” kom i slutten av september i år.

Hun valgte seg Nina Simones album ”Pastel Blues” fra 1965.

 

Hør hennes begrunnelse her:

Torsdag 13. desember var det musiker, låtskriver, artist og produsent JØRN CHRISTENSEN som åpnet luke 13. Han er en av Norges mest meritterte musikere og produsenter, og har vært medlem av bandene DePress, Circus Modern, Can Can, Langsomt mot Nord, Thinkerbel, Young Neils, sitt eget band Mercury Motors og han har vært medlem i CC Cowboys siden 2003. Få, om noen,  har medvirket på så mye legendarisk, norsk rockmusikk som Jørn Christensen.

Han valgte Odd Nordstogas album ”Pilegrim” fra 2008

 

Hør Jørn begrunnelse her:

Onsdag 12.desember var det artisten KNUT ANDERS SØRUM som åpnet luke 12 og valgte seg et album. Sørum er en veteran som vant den norske Grand Prix-finalen allerede i 2004. Han er også kjent for sine tolkninger av Prøysen, han deltok i TV-programmet The Voice i 2012 og han vant NRKs Stjernekamp i 2016. I disse dager er han aktuell med musikk til familiefilmen «Troll – Kongens hale» som har premiere i romjula, han har laget Frelsesarmeens julelåt I år, sammen med Lewi Bergrud og I disse dager er han på turné rundt om i landet sammen med Lewi Bergrud og Elvira Nikolaisen.

Knut Anders valgte Lauryn Hills album ”The Miseducation of Lauryn Hill” fra 1998.

 

Hær Knut Anders Sørums begrunnelse her:

Tirsdag 11. desember var det det ANNE MARIE ALMEDAL som åpnet luke 11 og  valgte et album til RadioSignals julekalender. Hun ble først kjent som vokalist i bandet Velvet Belly, som var aktive fra 1989 til 2003. Siden det har hun etablert seg som en bejublet soloartist med 4 soloalbum på samvittigheten. Det siste ”Lightshadow” kom i år. Mange husker henne også fra kjenningsmelodien til TV-serien ”Himmelbå”.

Hun valgte det engelske indiebandet London Grammars album ”Truth Is A Beautiful Thing” fra i fjor.

 

Hør Anne Maries begrunnelse her:

Mandag 10. desember var det det artist, komiker, skuespiller og programleder BERANEK sin tur til å åpne luke 10.  Han kjenner vi både som soloartist og som medlem av flere anerkjente band, bla. trioen Oslo Plektrum som er bandet han i dag leder. Han fikk Spellemannprisen allerede i 1983 for albumet X-Ray og har til sammen 7 egne album på samvittigheten. Vi kjenner ham også fra radio i ”Hallo i uken” og fra TV i ”Løvebakken”som valgte et album til RadioSignals julekalender.

Han valgte John Grants ”Love Is Magic” fra i år.

 

Hør Beranek her:

Søndag 9.desember var det GRO DAHLE sin tur til å åpne luke 9. Hun har utgitt diktsamlinger, prosabøker, barnebøker, bildebøker for voksne og barn, såkalt allalder-litteratur.  Hun har også skrevet fagbøker, teaterstykker og sangtekster, bla. i samarbeid med Odd Børretzen.  Bøkene hennes er oversatt til flere språk. Hun har mottatt flere litterære priser og var festspilldikter under Festspillene i Bergen i 1999. Hun er aktuell med en ny roman med tittelen ”Dobbel dyne”.

Hun valgte seg Philip Glass´ minimalistopera ”Satyagraha” fra 1985.

 

Hør hennes begrunnelse her:

Lørdag 8. desember var det forfatter HANNE ØRSTADVIK som åpnet luke 8. Hun debuterte med romanen Hakk i 1994 og har etter det utgitt 15 bøker. Hun har mottatt en lang rekke litterære priser for sine bøker, og de er oversatt til mange språk. De fleste romanene hennes har fått stor oppmerksomhet fra både kritikere og publikum.

Tidligere i høst ble hun nominert til den prestisjetunge amerikanske National Book Awards for beste oversatte bok for romanen “Kjærlighet, som nylig fikk strålende kritikk I New York Times. Boken, som kom i 1997 og er så langt oversatt til 22 språk.Hun er aktuell med essay-samlingen min «Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap» som kom tidligere i år.

Hun valgte seg Kristin Asbjørnsens ”Traces Of You” fra i år.

 

Hør hennes begrunnelse her:

Fredag 7.desember  var det forfatter, låtskriver og rockartist LEVI HENRIKSEN som åpnet luke 7. Han debuterte som forfatter i 1999 med ”Lille Norge i store Alaska, ei reiseskildring, og har siden det utgitt i alt 22 bøker, noveller og romaner. Den nyeste ”novellesamlingen ”Jern og metall” kom i høst og er allerede trykket i nytt opplag. Han har fått flere priser, bl.a. ”Vidar Sandbecks kulturpris” i pår. I den anledning spilte han inn en hyllest til Sandbeck, en versjon av Sandbecks ”Levebrød”.

Han valgte den amerikanske singer/songwriteren James McMurtrys album ”Complicated Games” fra 2015.

Hør hans begrunnelse her:

 

Torsdag 6. desember var det forfatter TORE RENBERG som åpnet luke 6. Han har vært en av våre mest populære og prisbelønte forfattere siden debuten med kortprosa ”Sovende floke” i 1995 og debutromanen ”Matriarkat” året etter. Nå er han aktuell med forestillingen ”En kveld med Tore Renberg”, en blanding av konsert, litteraturkveld og standup. Han har besøkt byer og steder over hele landet med forestillingen i oktober og november og i desember blir han å oppleve på Randaberg Tungenes Fyr fredag 7. Desember og i Stavanger Konserthus søndag 9. Desember.

Han valgte seg The Smiths album ”The Queeen Is Dead» Fra 1986

 

Hør hans begrunnelse her:

Onsdag 5. desember var det det MARI og TOR EGIL KREKEN i DARLING WEST som åpnet luke 5. ”Utsøkt på alle plan” og ”En aldri så liten triumf av en plate” er bare 2 av en rekke positive sitater fra omtaler av Darling Wests sine 2 album. Bandet har etablert seg som et av Norges mest populære og kritikerroste country/americana-band, både på plate og konserter, og er også i ferd med å etablere seg utenfor Norges grenser. Tidligere i år gjorde de en flott coverversjon av Bruce Springsteens ”My Hometown” sammen med Odd Nordstoga, både på TV i ”Trygdekontoret” på NRK og også som en singleutgivelse.

De ønsket seg den amerikanske singer/sonwriteren Aaron Le Tasjans album ”Little Tears” fra 2016.

 

Hør MARI og TOR EGIL KREKENS begrunnelse her:

Tirsdag 4.desember var det MAGNUS GRØNNEBERG fra CC COWBOYS som åpnet luke 4. I tillegg til å ha ledet et av Norges mest populære rockeband i snart 30 år og utgitt 15 album med dem, har han utgitt 2 soloplater. Bandet ga ut sitt 15. Album ”Perfekt Normal” tidligere i år og avsluttet konsertåret med et utsolgt Rockefeller i midten av november.

Han ønsket seg Nick Drakes debutalbum «Five Leaves Left» fra 1969

 

Hør hans begrunnelse her:

Mandag 3. desember var det komiker, forfatter, tegneserietegner og TV-underholder KNUT NÆRUM som åpnet luke 3. Han er aktuell med krimboka ”Den gåtefulle Oberon Qvist”. Han ønsker seg Susanne Sundførs  «Music For People In Trouble» fra 2017

 

Hør Knut Nærums begrunnelse her:

Søndag 2. desember var det TRYGVE SKAUG som åpnet luke 2 og ønsket seg Bob Dylans album ”Oh Mercy” fra 1989.  I tillegg til stor suksess som artist, er han også en av de mestselgende lyrikerne i Norge og lå på topplista i lyrikk gjennom hele 2016 og 2017. I tillegg er diktene hans blant de mest delte i sosiale medier, med over 90 000 følgere. Han er aktuell med sin nye låt ”Finne veien hjem”

 

Han Trygve Skaugs begrunnelse her:

1. desember: Bak årets første luke fant vi IDA JENSHUS fra Steinkjer. Hun har 5 album på samvittigheten siden debuten i 2008.  Hun vant Spellemannpris for alle de tre første, noe som kun Dumdum Boys har klart tidligere.  Nylig ga hun ut en ny låt, ”Love A Little Less” og et nytt album kommer en gang neste år.

Hun ønsket seg The Fleetwood Macs album ”Rumours” fra 1977.

 

Hør Ida Jenshus´ begrunnelse: